Hornsberg 10
Ny karaktär för Hornsberg 10!
Inom fastigheten Hornsberg 10 fanns tidigare en 80-tals tegelbyggnad med tidstypiska kulörer och detaljer. BSK fick i uppgift att ta sig an byggnaden både interiört och exteriört för att ge den ett ordentligt lyft samt göra den redo för nya kontorshyresgäster.
Kund: Castellum, Reomti
Plats: Hornsberg, Stockholm
Storlek/yta: ca 7000 kvm BTA
Innehåll: Kontor
Projekt start-slut: 2020-2023
Foto: Visualisering av BSK
Kontakt BSK: Johanna Simic
Av stallbyggnaden från strax innan sekelskiftet fanns endast den karaktäristiska fasaden mot Nordenflychtsgatan kvar som kopplade till områdets tidigare industrikaraktär. Huset i övrigt var från 80-talet med ett brokigt uttryck och därför var ett av målen med åtgärderna för fasaden att lugna ned och tydliggöra en ny karaktär för huset. Större fönster sattes in i både befintliga och nya lägen där fönsterbröstningen sänktes. Utvändigt accentuerades fönsteröppningar med mörka utskjutande plåtomfattningar som blickfång.
Invändigt har visionen varit en ljus interiör med fokus på rumshöjd och detaljering kring material med hög kvalité och varm känsla i ytbehandling och strukturer. De nya stora fönstren är i fokus, med en varm träomfattning som förlängning av den utvändiga i plåt. Basutformningen har en tydlig karaktär men är samtidigt avvägd för att inte stå i konflikt med kommande hyresgästgestaltning.
Våningsplanen har blivit flexibla genom att ett helt nytt huvudtrapphus byggts mot Lindhagensgatan. Det gör att våningsplanen både kan nyttjas i sin helhet men även enkelt delas för att lättare klara av förändringar av ytor och hyresgäster. Högst upp i huset har kontorsvåningen fått en helt ny karaktär med takterrass runt om och härliga vyer ut över staden.
Återbruk har varit en central del i projektet och målet har varit att demontera och ta tillvara så mycket material som möjligt för användning antingen i projektet eller på andra platser. Exempel på produkter som har tagits om hand är tegel, innerdörrar, glaspartier, armaturer och wc-utrustning. Mer info om vad som återbrukats går att läsa här.
Projektet nominerades till ROT-priset 2024