Polishus Kronoberg
Flexibilitet och generalitet
Polishuset i Kvarteret Kronoberg var ett av BSKs tidigaste uppdrag. Arbetet leddes av arkitekterna Lennart Kolte och Bo Bergquist, och innefattade såväl anpassning och ombyggnad av de befintliga byggnaderna som projektering av den nya stora anläggningen som togs i bruk under 70-talet. Den nya anläggningen ritades för att vara anpassningsbar och generell. Ett halvt sekel senare går det att konstatera att detta fungerat väl - lokalerna har kunnat utvecklas parallellt med Polismyndighetens verksamhet.
Kund: Rikspolisstyrelsen och Byggnadsstyrelsen
Plats: Kungsholmen, Stockholm
Innehåll: Kontorslokaler och restauranger, verkstäder och laboratorier, datalokaler, undervisnings- och samlingslokaler samt motionslokaler med simhall
Projekt start-slut: 1973-1976
Kontakt BSK: Peter Westin
Ett växande lokalbehov – då polisen blev statlig 1965 – tillgodosågs just i Kv Kronoberg för samverkan med de polis- och rättsmyndigheter som sedan seklets början varit tungt etablerade centralt på Kungsholmen. Lokalerna är avsedda för Rikspolisstyrelsen, för Stockholmspolisen, för åklagare och tingsrätt, för allmänt häkte och för Byggnadsstyrelsens driftsorganisation. Sammansättningen av både brukare och lokaler är mycket komplex. Husen skulle utformas med en flexibilitet att kunna inrymma skiftande och förändrade verksamheter. Kraven på lokalerna förändras också fortlöpande till följd av nya behov.
Kungsholmens regelbundna och mycket väl utbildade stenstad lättas upp i mitten av några kvarter med grönytor och byggnader, som inte följer kvartersgränserna. Här ingår Polishuset som vill “spela med” i detta stenstadens tema. Planeringsarbetet innebar hantering av nya och delvis okända eller förändrade verksamheter. Besluts- och projekteringsprocessen ägnades omsorg och utveckling. Efter ett antal år har mycket riktigt ett stort antal omdisponeringar och ombyggnader genomförts. Den avsedda förändringsbarheten har fungerat väl. Utseendemässigt har husen kvar en påfallande ursprunglighet. Den stränga måttsystematik som vi tillämpade och som kan avläsas både utom- och inomhus, har medverkat till en stringens och klarhet som fortlöpande förändringar har svårt att rå på!