Makaronifabriken
Från makaroner till kreativa lokaler
KF Fastigheter ägde en sedan länge nedlagd pastafabrik på Kvarnholmen; en vacker byggnad som dessvärre stod tom och oanvänd. På uppdrag av ägaren genomförde BSK en omfattande om- och tillbyggnation för att skapa funktionella och moderna utbildningslokaler i den K-märkta fabriksbyggnaden. Ombyggnationen gjordes varsamt och i nära samarbete med en antikvarie, och vi lyckades med att behålla öppenheten i lokalen kombinerat med fullgott brandskydd och utrymningsvägar enligt samtida lagkrav.
Kund: KF Fastigheter
Plats: Kvarnholmen, Stockholm
Storlek/yta: ca 4200 kvm
Innehåll: Utbildningslokaler
Projekt start-slut: 2000
Kontakt BSK: Lise-Lott Söderlund
BSK Arkitekter utnyttjade mycket av den befintliga byggnaden och har moderniserat där det behövdes. Den K-märkta trapphallens atrium har utökats och kompletterats med hiss och trappor för att ge skolan en bra logistik och ett samlande gemensamt rum. På våningsplanen där pastapressarna tidigare stått fanns en fantastisk takhöjd och stora högt sittande fönster. Genom att placera nya installationer i ett installationsgolv ser man nu ut genom fönstren vilket skapar en öppen känsla. Samtidigt behålls den industriella känslan med en exponerad betongstomme i taket.
En ny takvåning har byggts till. Fasaden är klädd i dubbelglas vilket ger en svårslagen utsikt. Tillbyggnaden ger ett modernt tillägg till det befintliga formspråket och framhäver den vackra tegelbyggnaden.
Projektets största bedrift var att KF Fastigheter äntligen kunde hyra ut en övergiven industrilokal som stått tom länge, i ett läge där resten av Kvarnholmens utveckling var i sin linda. Genom ombyggnationen fick byggnaden ett helt nytt användningsområde samtidigt som kvaliteterna från den befintliga arkitekturen bevarades.
Nackademins gymnasium fick moderna och funktionella utbildningslokaler i en klassisk byggnad. Hela projektet var också oerhört kostnadseffektivt; Nackademin fick mycket för en relativt begränsad budget.
Kuriosa: Dubbelglasfasaden på toppvåningen var en av Sveriges första.